Fotografie

Fotografie

Gewapend met een fotocamera kom ik tijdens mijn reizen op plekken waar ik kennis maak met een nieuwe culturen, gewoontes en rituelen. Door vrijwilligerswerk te doen bij de lokale bevolking leer ik hun manier van leven kennen. Dit probeer ik vast te leggen met mijn camera. Fotokopieën van mijn werk zijn te koop. Neem voor een prijsopgave contact met mij op. 

Fotoserie Kataiya, Nepal

Het kleine dorpje Kataiya ligt in het zuidoosten van Nepal vlakbij de grens met India. Na een busrit van ruim 10,5 uur vanuit de hoofdstad Kathmandu kom ik aan in een andere wereld. De onverharde weg wordt steeds smaller en kleine lemen huisjes met daken van stro of golfplaten doemen op naast de weg. Ik wordt aangestaard door de bewoners die geen woord Engels spreken, maar een eigen taal hebben: het Maithali. In dit dorp wonen zo’n 60 tot 70 families, wat neerkomt op ongeveer 400 mensen. Verschillende kasten wonen in dit dorp. Ik verblijf bij een Muhasar familie. De Muhasar vallen onder de Dalit gemeenschap. Al eeuwenlang bestaat het kastensysteem in Nepal. De Dalits, ook wel ‘’untouchables’’ genoemd, vallen buiten de vier hoofdkasten en worden kastenlozen genoemd. Ze worden gezien als de laagste sociale klasse van het land. Er wordt geschat dat ongeveer 13 procent van de Nepalese bevolking onder de Dalit gemeenschap valt, wat neerkomt op ruim 3 miljoen mensen. Hoewel het kastensysteem in Nepal officieel is afgeschaft in 1951 zit dit nog steeds diepgeworteld in de Nepalese gemeenschap. De indrukwekkende verhalen achter deze mensen hebben me geïnspireerd tot deze twee  fotoseries: één serie in kleur en één serie in zwart/wit.


In kleur

In zwart/wit

Fotoserie Mentawai, Indonesië

Ik bezocht de Mentawai stam in het zuiden van het eiland Siberut, onderdeel van de Mentawai archipel, uit de kust van West-Sumatra. De reis was lang en begon met een boottocht van Padang in West-Sumatra naar het eiland Siberut. Na de ferry gaat de reis verder in een jeep over onverharde wegen diep het binnenland in. Vervolgens stapte ik over in een uitgeholde boomstam om de rivier al slingerend het regenwoud in te volgen. Het laatste stuk legde ik te voet af om uiteindelijk na 13,5 uur bij het huis van de Mentawai stam uit te komen waar ik de komende dagen zou verblijven. Het traditionele ‘longhouse’, ook wel Uma genoemd, is gemaakt van hout, bamboe en palmbladeren. Hier leven 2 families met elkaar samen. De Mentawai leven hier al eeuwenlang als jagers-verzamelaars en hebben vele unieke tradities. Zo volgen ze hun eigen animistische geloof genaamd Arat Sabulungan, dat de bovennatuurlijke krachten van de geesten van hun voorouders koppelt aan het regenwoud. Hun bijzondere levensstijl dicht met de natuur heeft me geïnspireerd tot deze fotoserie. 


Share by: